2012. február 6., hétfő

Farsangi mulatság

2012. február 2-án a rozsnyói történelmi városháza nagytermében érdekes sereg gyűlt össze. Táncolt, mulatott ott  egy csapat jó öreg boszorkány, huncutkodtak bohócok, madárijesztők, de lovagok, egzotikus gésák, nindzsák, sci-fi-be illő pókemberek, denevéremberek, sőt a Csillagok háborújának egyik félelmetes szereplője is. Aztán a maskarák bemutatkoztak, s így kiderült, hogy mindannyian a Rozsnyói Egyházközség Alapiskolájának napközis gyermekei. A nevelő nénik, Ondrej Katalin és Timár Zsuzsa bizony fergeteges bált szerveztek. A zenéről DJ Ambrúzs Endre gondoskodott, a harapnivalóról pedig a szülői szövetség elnöke, Zagiba Tibor. Aki pedig nyerni akart, az tombolát vásárolt, amit az ötödikes és hatodikos lányok árusítottak. Nyert is majdnem mindenki, hiszen a szülői szövetség és néhány család (Havran, Icso, Sikúr, Nagy család) jóvoltából rengeteg tomboladíj gyűlt össze.
Köszönetet érdemelnek a nyolcadikos lányok és fiúk is, akiknek köszönhetően a kisebbek egy hangulatos, szépen feldíszített, vidám teremben ünnepelhették meg a maszkabált.

Sítábor 2012-ben is

Immár harmadik alkalommal szervezte iskolánk közösen a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolával a sítáborozást Hnilčík (Szepespatak) SCM síközpontjában. Erre 2012. január 30. és február 4. között került sor.
A síelés a klasszikus téli sportok egyik jellegzetes példája. Méltán nevezhető természeti sportnak, mivel a lejtők és emelkedők havas tájai legalább olyan fontos szerepet játszanak az élményszerzésben, mint a gyorsaság és a siklás öröme. A sízés (de a snowboardozás is) igen rövid gyakorlást követően nagy örömöt képes nyújtani.
A síelés kedvezően hat az egész szervezetre, sőt a lélekre is. Igazi kikapcsolódást nyújt, élményt szerez, közelebb hoz a természethez, egyszóval a szellemi, lelki, testi felfrissülést, rekreációt szolgálja. A síelésnek számos változata ismert, az iskolai síoktatásban a lesiklást sajátítják el gyermekeink.
Iskolánk rendelkezik saját sífelszereléssel, amit diákjainknak ingyen rendelkezésére bocsájtunk a sítábor folyamán.Ezek ú.n. "carving" lecek, melyek jellemzője, hogy megkönnyítik a kanyarodást, helyzetváltoztatást. Alapvetően a carving lécek csőre és vége is szélesebb, kicsit a babapiskóta alakjára emlékeztet. A hagyományos technikára zárt lábtartás, sűrű bothasználat, több sodródás, lassú kanyarodás, erőteljes forgatás jellemző. Ezzel ellentétben a carvingra nyitott lábtartás, kevesebb forgatás, gyors és hatékony kanyarváltás, minimális bothasználat mondható el. Ezekkel nagyon könnyű gyermekeink számára a sízés elsajátítása.
Az élvezetes, balesetmentes síeléshez elengedhetetlen a jó kondíció. Izomerő, rugalmasság, állóképesség, gyorsaság, kitűnő mozgáskoordináció, koncentráló-képesség és természetesen jó technikai tudás szükségeltetik. Számos izom összehangolt működése vesz részt a síelésben, mint például a térdfeszítő és hajlító izmok, a combközelítők és távolítók, a lábszárfeszítők és hajlítók, a megfelelő testtartásért felelős farizomzat, csípőizmok, valamint a has és hátizomzat és természetesen a karhajlítók és feszítők. A sílesiklás egy olyan sport, ami javítja az egyensúlyt, a rugalmasságot, gyorsaságot, és erősíti a lábakat. (http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/9901/teli-sport-a-sieles alapján.)
A síelés egészséges! Röviden és tömören ez a megállapítása egy osztrák tanulmánynak. Az innsbrucki egyetem professzorai az Osztrák Síszövetség megbízásából készítették el a tudományos anyagot, körülbelül 1000 síelő férfi és 300 nő segítségével. A legfontosabb megállapítások szerint a síelés csökkenti a civilizációs betegségek kialakulásának kockázatát. Jót tesz a koszorúér problémák megelőzésében, csökkenti a magas koleszterinszintet, helyre rakja az emberek vérnyomását és a depresszió ellen is kiváló „gyógyszer”. Azt mondják, egy 6-7 napos sívakáció akár 30 százalékkal is csökkentheti a koleszterinszintet. Aki sokat síel, kevesebb gondja lesz a vérnyomásával. A lesiklással és felvonózással járó gyakori légnyomásváltozás például edzettebbé tesz, és jó hatással van a fizikai valamint lelki állapotunkra is. (http://www.sitv.hu/hirek/a_sieles_ved_a_magas_koleszterinszint_es_a_szivbetegsegek_ellen/574 alapján.)
Mindezt megtapasztalhatták hetedikes diákjaink is.
FOTÓGALÉRIA.